/ БГНЕС
Кубинските власти обявиха национален траур за загиналите в самолетната катастрофа край Хавана, съобщи ТАСС, позовавайки се на съобщение на Държавния съвет на карибската страна.
 
Повече от сто души са загинали в катастрофата в Куба на Боинг-737 в петък, предаде Ройтерс, цитирайки очевидци, властите и медии.
 
Пътнически самолет се разби в Хавана, над 100 жертви (ВИДЕО)

Боинг 737 на кубинската компанията "Кубана де авиасион",
нает от малка мексиканска авиокомпания, се разби вчера след излитане от Хаван на път за град Олгин в източната част на Куба. Според кубински медии са борда е имало 105 души, включително пет деца, и деветчленен екипаж, съобщиха кубински медии. Според други данни на борда е имало поне 110 души, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Повече от сто са загинали. Първоначално бе съобщено за четирима оцелели. Според директор на болница в Хавана в лечебното заведение са били докарани четирима пострадали. Един е починал, другите три оцелели, всичките жени, са в тежко състояние.

самолетна катастрофа Куба
БГНЕС

Самолетът се разби малко след излитане от Хавана и възникна пожар, който бе потушен. Жертвите се идентифицират, каза кубинският президент Мигел Диас-Канел.

Почти всички пътници на разбилия се край Хавана самолет са били кубински граждани, съобщи ТАСС, позовавайки се на местния вестник "Гранма".

Според вестника на борда е имало 105 души, предимно кубинци, с изключение на петима чужденци и екипажа. Мексиканското министерство на съобщенията и транспорта каза, че екипажът - двамата пилоти и трите стюардеси, са били мексиканци. По-късно аржентинското външно министерство каза, че сред загиналите има двама аржентински граждани, предаде АП.

самолетна катастрофа Куба
БГНЕС


Разбилата се машина е била взета от кубинската авиокомпания под наем от малка мексиканска авиокомпания Damojh, известна и като Глобал. Мексиканските власти съобщиха, че самолетът е бил Боинг 737-201, произведен през 1979 година, т.е. на 39 години.

Засега причината за катастрофата не е ясна. Черните кутии още не са намерени, съобщи в Туитър агенция Пренса Латина.

самолетна катастрофа Куба
БГНЕС

Напоследък имаше много оплаквания от кубинската авиокомпания поради закъснения и отмяна на вътрешни полети. Според фирмата това се дължи на технически проблеми със самолетите. В четвъртък първият вицепрезидент на Куба Салвадор Валдес Меса се срещна с ръководството на "Кубана де авиасион", за да обсъди тези оплаквания.
БТА