Самолет на авиокомпания "Кубана де авиасион" се разби малко след излитането си от летище "Хосе Марти" в Хавана. На борда му е имало 105 души, включително пет деца, съобщи кубинският вестник "Гранма", цитиран от ТАСС. Първоначално бе съобщено за само трима оцелели, но според източник на Ройтерс един от тях е починал. Другите двама са в тежко състояние с изгаряния.
 
Според мексикански източник самолетът е бил с шестчленен мексикански екипаж, предаде Асошиейтед прес. По-рано бе съобщено, че на борда е имало 104 пътници и девет души екипаж.
"Новините не са окуражаващи, изглежда има голям брой жертви", каза за АФП кубинският президент Мигел Диас-Канел, пристигнал спешно на мястото на катастрофата.

Самолет катастрофа Куба Хавана
БГНЕС

Самолетът на авиокомпания "Кубана де авиасион" е бил взет под аренда от мексиканската авиокомпания "Глобал Еър". Боингът е изпълнявал вътрешен полет - от Хавана за град Олгин, в източната част на Куба. Разбил се е в поле малко след излитане от международното летище на Хавана "Хосе Марти". Олгин е популярна туристическа дестинация, известна с девствените си плажове.
 
Засега няма информация нито за причината за злополуката, нито за националността на пътниците.
Към 21.00 ч в Министерството на външните работи няма данни за пострадали български граждани при инцидента с Боинг 737. Посолството на Република България в Куба е в контакт с местните власти и очаква да получи повече информация по случая. Българските граждани, които желаят да получат информация или да подадат сигнал за свои близки, могат да го направят на дежурните телефони на посолството Република България в Куба: +537 204 67 66; +537 204 67 68 Дежурен телефон в извънработно време: +535 286 24 49

Самолет катастрофа Куба Хавана
БГНЕС


Последната фатална самолетна катастрофа в Куба бе през 2017 г., когато при военен полет загинаха всичките осем души, намирали се на борда, припомня Ройтерс. През 2010 г. в централната част на Куба се разби пътнически самолет и загинаха всичките 68 души, които са били в самолета.

БТА