Тежко поражение за партията на Меркел на местните избори в Германия
Тежко поражение за партията на Меркел на местните избори в Германия / БГНЕС

Партията на Ангела Меркел претърпя тежко поражение на местните избори в Германия. В две от провинциите консервативният Християн-демократически съюз бе победен, а в третата запази преднината си, но втора сила стана крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия", която яростно се противопоставя на гостоприемството на Меркел към бежанците. Политолози определят изборните резултати като предупредителен изстрел за политиката на Меркел към бежанците.

За пръв път партия „Алтернатива за Германия" , която фокусира своята предизборна кампания върху противопоставяне на бежанската политика на Ангела Меркел, става втората по големина сила в провинциални избори. Партията спечели цели 23% от гласовете в източната провинция Саксония-Анхалт, 11% в Райнланд-Пфалц и 12,5% в региона Баден-Вюртемберг. Резултатите на партията са най-добрите на местна почва, откакто тя беше учредена преди три години и ще бъде представена и в трите провинциални парламента.

Краят на ерата Меркел

След като резултатите от изборите станаха ясни заместник-председателят на партията Александър Гауланд заяви: „Ние имаме много ясна позиция относно бежанската политика: не искаме никакво приемане на емигранти и бежанци".

Баден-Вюртемберг в югозападната част на страната бе крепост на Християн-демократическия съюз в продължение на повече от 50 години, след което през 2011г. победи зелено-червена коалиция на "Зелените" и Германската социалдемократическа партия. Сега "Зелените" са най-предпочитаната партия с 32.5% от гласовете, а Християн демократическият съюз е втора с 27.5%, сочат екзит пол данните.

40% от германците искат Меркел да се оттегли

Още по-неприятни са резултатите за партията на Меркел в Райнланд-Пфалц, провинцията на бившия канцлер Хелмут Кол. Там социалистите водят с 37.5%, докато консерваторите са с 33%.

Активността на избирателите и в трите провинции бе много по-висока от предишното гласуване през 2011 г. В Баден-Вюртемберг пред урните застанаха с 5.7% повече хора, в Райнлан-Пфалц - с 9.7%, а в Саксония-Анхалт - с 11.8% повече.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че слабото представяне на нейната консервативна партия в изборите за парламент в три германски провинции, бележи труден ден за партията, но тя се зарече да продължи да се бори за общоевропейско решение за мигрантската криза, която беше основната тема на изборите.