Терористите, които се самовзривиха на летището в Брюксел, са стигнали до целта си с такси, съобщават местни медии. Шофьорът сам е подал сигнал в полицията.

Именно след сигнала на таксиджията е бил претърсен адреса в квартал "Скарбек" в Брюксел, където бяха открити готови за задействане бомби и знаме на "Ислямска държава".

Белгийската полиция издирва поне трима терористи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Шофьорът е свидетелствал, че пътниците искали да качат в колата още багаж, но нямало място в таксито. Предполага се, че намерените на адреса бомби е трябвало също да бъдат взривени на аерогарата.

Властите издирват спешно един от тримата атентатори от летището, чиято бомба не е била взривена. Съобщава се, че на аерогарата са забелязани още два автомобила, свързани с терористите. Единият от автомобилите принадлежи на млад мъж от турски произход с досие за тероризъм заради това, че с други жители на Белгия неотдавна е пътувал до Саудитска Арабия.

Намерили знаме на ИД и бомба в къща в Брюксел

Допуска се, че с един от тези два автомобила, засечени от летищните камери, е бил извозен терористът, самовзривил се час по-късно в метрото на станция "Малбек". По нови данни бомбата в метрото не е била заложена, а както и на летището става дума за атентатор-самоубиец.

И днес продължава мащабна полицейската акция в Белгия за издирването на заподозрян за атентатите в Брюксел. Властите разпространиха снимка на единия от терористите, който се е укрил след кървавите нападения, при които загинаха 34 души, а над 200 бяха ранени.

Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Брюксел

Нивото на сигурност в цяла Белгия е повишено до максималното, а в столицата са разположени и военни. Късно вчера се събра Националния съвет за сигурност на Белгия, а нова оценка на ситуацията се очаква по-късно днес. Властите предупредиха хората да отложат пътуванията си, заради огромните опашки на гарите в столицата.

В Белгия е обявен тридневен национален траур в памет на жертвите на кървавите атентати.

Днес сутринта на извънредно заседание се събира и белгийското правителство.

Източник: БТА