Четирима души са загинали и 14 са били ранени днес при терористичния атентат в Анкара. Двама нападатели - мъж и жена, са били неутрализирани. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая в профила си в социалната мрежа X. 

Състоянието на трима от пострадалите е тежко, посочи министърът.

enlightenedПо информация на Посолството на България в Анкара към момента няма данни за пострадали български граждани при извършеното нападение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). 
 
Терористичното нападение бе извършено в следобедните часове срещу срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция "ТУСАШ" (TUSAS) в предградието Кахраманказан, на около 35 километра от центъра на турската столица. 
 
Йерликая не каза колко бойци са участвали в нападението и не посочи коя групировка може да стои зад него. Nад района кръжат военни хеликоптери.

Според турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк терористите са взривили кола бомба на входа на предприятието и са открили стрелба с огнестрелно оръжие.
ТГРТ съобщи за втора експлозия.

НТВ отбелязва, че атаката е извършена в "сърцето на отбранителната промишленост" на Турция.

ТУСАШ е една от най-важните турски компании в областта на отбранителната индустрия и авиацията. Тя произвежда и самолета КААН, първия национален боен летателен апарат, наред с няколко други проекта, припомня Ройтерс. 

Това е компанията, определена за лицензиран производител на проектираните от САЩ изтребители F-16. ТУСАШ също играе роля в модернизирането на по-стари самолети за използване от турската армия.

Основни собственици на фирмата са турските въоръжени сили и цивилен клон на турското правителство, натоварен с подобряването на отбранителните способности и управлението на военните поръчки, отбелязва BBC.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мина Димитрова, БТА; БГНЕС