/ istock
Три години след като дойде на власт администрацията на талибаните поддържа 39 посолства и консулства по света, съобщи днес външното министерство на Афганистан.

Нито едно чуждо правителство досега не е официално признало режима на талибаните. Само  Китай и Обединените арабски емирства официално приеха афганистански посланици в своите столици.

Много правителства, особено на западните държави, включително и на САЩ, казаха, че пътят към официално признаване на режима на талибаните няма да бъде отворен, докато те не променят курса си по отношение на правата на жените и не отворят за жените и за момичетата гимназиите и университетите, както и да им позволят пълна свобода на движение.

От своя страна талибаните казаха, че уважават правата на жените съгласно своя прочит на ислямското право, а ограниченията върху банковия сектор и липсата на официално признаване на властите спъват афганистанската икономика.

След падането на афганистанското републиканско правителство през 2021 г., посолствата на Афганистан се озоваха в една хаотична ситуация и много от издадените от тях документи, като визи и паспорти, талибаните казаха, че няма да признаят.

Талибаните назначиха собствени дипломати в няколко посолства, посланици бяха приети в Пекин и Абу Даби, а шарже д‘афер беше изпратен в съседен Пакистан. В някои дипломатически мисии бяха оставени да работят дипломати, назначени от предни правителства.

„Тридесет и девет посолства и дипломатически мисии са подчинени на централната власт и по-конкретно на Министерството на външните работи“, каза на пресконференция в Кабул изпълняващият длъжността министър на външните работи в администрацията на талибаните – Амир Хан Мутаки. Той добави, че миналата година неговото министерство е изпратило десетки дипломати в 11 страни, включително в Турция, Русия, Иран и Пакистан.

Мутаки посочи, че тази седмица Афганистан ще изпрати нов посланик в Узбекистан и очаква Русия „скоро“ да извади талибаните от списъка си с терористични организации.

През юли администрацията на талибаните съобщи, че прекратява връзките си с 14 афганистански посолства, повечето разположени в Европа, и добави, че няма да признава паспортите и визите, издадени от тях.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА