От Кабул до Лондон - когато талибаните завзеха властта в Афганистан,  журналистката Захра Джоя премести цялата си медия Rukhshana Media в чужбина, разказва VOA/Voice of America. 

Но тя казва, че мисията й остава непроменена.

“Даваме платформа на афганистанските жени да пишат свои собствени истории. И така, те ще напишат своите гледни точки, своя опит в живота [живеейки] в Афганистан и говорейки за своите мечти”, каза Джоя.

Тежкото положение на афганистанските жени е заложено в Rukhshana Media. Дори името му е взето от млада жена, убита през 2015 г. заради напускане на уреден брак.

Но след завръщането на талибаните жените са във все по-тежки условия.

Те вече не могат да получат образование след началното училище. И те не могат да работят, да учат, да пътуват без близък роднина от мъжки пол или дори да говорят извън дома.

“Нашите колеги в Афганистан се опитват да докладват реалностите на това, което се случва с жените и народа на Афганистан”, споделя Джоя.

Талибаните затегнаха ограниченията за жените през последните три години – и за журналистите.

Нов закон забранява на жените да пеят, рецитират поезия или да говорят публично.

И забранява публикуването на изображения на живи същества, оставяйки много медии объркани какво ще могат или няма да могат да покажат.

Хамид Обейди преподава журналистика в Кабулския университет, докато не избяга през август 2021 г. Той основава хуманитарна група за медии в изгнание, наречена Организация за подкрепа на афганистанските журналисти.

Той казва, че медиите в изгнание играят важна роля.

“Мисля, че има потенциал за сътрудничество между новосъздадените [афганистански] медии в изгнание и международните медии. От една страна, това ще им помогне финансово, тъй като те могат да продават съдържание, а от друга страна ще помогне с отразяването на проблемите в Афганистан в международните медии”, казва Обейди.

Джоя казва, че работата с международни медии е помогнала на нейния екип да разшири своите истории.

“Работихме с поне три престижни международни медийни организации. Една от тях е Guardian, публикува във Великобритания. Работихме и със списание Time и Fuller Project, който е за жени. Всички тези успехи са резултат от упоритата работа на нашите колеги в Афганистан”, казва Джоя.

Тъй като медийните права в Афганистан са в рязък упадък, Джоя казва, че международната подкрепа и насърчение са от решаващо значение за медиите в изгнание.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA