Тайландското правителство оцеля след вот на недоверие
Тайландското правителство оцеля след вот на недоверие / снимка: БГНЕС

Тайландското правителство на премиера Инглук Шинаватра безпроблемно оцеля след вот на недоверие на фона на най-големите антиправителствени демонстрации след кървавите политически безредици преди три години, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Министър-председателката трябваше да събере повече от половината гласове, тоест над 246 от 492-та гласа в долната камара на парламента, за да спечели вота. Тя получи 297 гласа в своя подкрепа срещу 134 гласа против нея.

Управляващата коалиция разполага с 299 места в долната камара. Вотът на недоверие беше внесен от опозиционната Демократическа партия. По време на парламентарното заседание Инглук Шинаватра отхвърли всички обвинения в корупция и несамостоятелност и защити икономическите схеми на правителството, които опозицията критикува, предаде ИТАР-ТАСС.

Същевременно лидерът на протестиращите Сутеп Таугсубан, един от ръководителите на Демократическата партия, заяви, че изключва всякакви преговори с правителството или други партии. Няколко хиляди демонстранти, настояващи за оставката на кабинета, обсадиха различни министерства и ведомства в столицата Банкок и блокираха дейността им. Противниците на правителството смятат, че бившият премиер Таксин Шинаватра, брат на настоящата министър-председателка, който живее в изгнание, за да не бъде съден в родината си, се опитва да влияе на управлението на страната.

Демонстрациите сега са най-големите след тези от 2010 г., когато се стигна до сблъсъци и над 90 души загинаха.