Тайфунът “Сепат” взе 13 жертви в Китай
Тайфунът “Сепат” взе 13 жертви в Китай / Снимка: БГНЕС
Броят на жертвите на тайфуна “Сепат” в Китай достигна 13 души, а още 60 души са ранени, предаде АФП по информация на китайските медии. Наводнени са пътища, разрушени са къщи, изкоренени са дървета. В провинция Фуджиан бяха отменени 266 вътрешни и международни полети.

Сблъсъци избухнаха между роднини на миньорите, които остават в наводнените шахти в провинция Шандун в източната част на страната, и служители от силите за сигурност. Роднините на миньорите искат информация за хода на спасителните дейности, докато официалните лица заявяват, че надеждите за спасяване на миньорите гаснат, съобщава ББС.

Към мината, разположена на 400 километра южно от Пекин, бяха придвижени стотици войници. Шахтите бяха наводнени, след като проливните дъждове скъсаха дига. 580 миньори успяха да се доберат до повърхността, а 181 са блокирани в две шахти. Спасителите се опитват да изпомпат водата от шахтите, но ръководителят на спасителните работи призна, че според него няма шанс миньорите да бъдат спасени.

Китайските мини са сред най-опасните в света. Според официалната статистика през миналата година в Китай са загинали над 4500 миньори. Според защитници на човешките права броят им е много по-голям.