Таен свидетел в Загреб помага за разкриване на убийства у нас
Таен свидетел в Загреб помага за разкриване на убийства у нас / снимкa: БГНЕС

Убийството на собственика на хърватския седмичник „Национал” Иво Пуканич, убит на 23 ноември 2008 година, е поръчано и организирано от Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердама.

 

Според информация на „Национал” при съдебното разследване се е появил таен свидетел, който е признал, че за атентата срещу Пуканич са били ангажирани Роберт Матанич и Слободан Джурович, които са го планирали месеци наред.

През този период с парите на Йосич е плащано и на други престъпници, за да бъде извършен атентатът. Според таен свидетел мозъкът на цялата операция е Джурович, който е в близки отношения с Йоца Амстердама, двамата са кумове, а Матанич още в България е убивал по заповед на сръбския наркобос.

   

Тайният свидетел, с хърватско гражданство, свързан с Роберт Матанич, е разказал серия детайли от престъпната му кариера, които могат да помогнат при разкриването на някои убийства в България и Сърбия

 

Пуканич загина при бомбен атентат на 23 октомври в двора на редакцията на изданието в центъра на Загреб. Разследващите органи в Загреб смятат, че поръчителят на убийството на Пуканич е платил над 150 000 евро.

 

Насроченото за днес заседание на Временната анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата по престоя в България на Сретен Йосич се отменя поради липса на отговори от сезираните институции. Това съобщиха от Временната анкетна комисия. Писма с искане за предоставяне на информация по предмета на дейност на комисията са изпратени до Министерствата на вътрешните работи и на отбраната, до Държавна агенция "Национална сигурност" и Национална разузнавателна служба, но отговори все още не са получени, пише в съобщението.