Световната здравна организация стартира глобална мрежа, която да помогне за бързото откриване на заплахата от инфекциозни болести, като COVID-19, и за споделяне на информация с цел предотвратяване на разпространението им, предаде АФП.

Международната мрежа за наблюдение на патогени (IPSN) ще осигури платформа за свързване на страните и регионите, като подобри системите за събиране и анализ на проби, съобщиха от агенцията.

СЗО: Светът е загубил близо 337 милиона години човешки живот заради COVID-19

Мрежата има за цел да помогне да се гарантира, че заплахите от инфекциозни болести се идентифицират и проследяват бързо, а информацията се споделя и се предприемат действия за предотвратяване на катастрофи като пандемията от COVID.

Мрежата ще разчита на патогенната геномика, за да анализира генетичния код на вирусите, бактериите и други болестотворни организми, за да разбере колко инфекциозни и смъртоносни са те и как се разпространяват.

Събраните данни ще бъдат включени в по-широка система за наблюдение на заболяванията, използвана за идентифициране и проследяване на болестите с цел ограничаване на епидемиите и разработване на лечения и ваксини.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус приветства "амбициозните" цели на новата мрежа, като заяви, че тя може да "играе жизненоважна роля в здравната сигурност".

"Както ясно ни беше демонстрирано по време на пандемията от Covid-19, светът е по-силен, когато е обединен в борбата с общите заплахи за здравето", каза той.

IPSN, обявена ден преди началото на годишната среща на държавите членки на СЗО в Женева, ще има секретариат в рамките на Центъра за разузнаване на пандемии и епидемии на СЗО.

Това е последната от няколкото инициативи, стартирани след COVID, които целят да засилят способността на света да предотвратява и по-ефективно да реагира на пандемични заплахи.

Мрежата ще обедини експерти в областта на геномиката и анализа на данни, привлечени от правителства, академични среди, частния сектор и други. "Всички те имат обща цел: да откриват и да реагират на заплахите от болести, преди те да се превърнат в епидемии и пандемии, и да оптимизират рутинното наблюдение на болестите", заявиха от агенцията.

СЗО обяви края на пандемията от COVID-19

COVID подчерта решаващата роля на патогенната геномика при реагирането на пандемични заплахи, като СЗО отбеляза, че без бързото секвениране на вируса на SARS CoV-2 ваксините нямаше да бъдат толкова ефективни и нямаше да станат достъпни толкова бързо.

Нямаше да бъдат идентифицирани толкова бързо и нови и по-преносими варианти на вируса. "Геномиката е в основата на ефективната готовност и реакция при епидемии и пандемии", заявиха от агенцията, като добавиха, че тя е жизненоважна и за наблюдението на редица заболявания - от грип до ХИВ.

Въпреки че пандемията подтикна държавите да увеличат капацитета си в областта на геномиката, агенцията предупреди, че много от тях все още не разполагат с ефективни системи за събиране и анализ на проби.
БГНЕС