/ iStock
Съветът на Европейския съюз удължи за следващите шест месеца, до 15 март 2024 г., срока на действие на санкциите срещу лицата, отговорни за подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Това се казва в прессъобщение, публикувано на уебсайта на Европейския съвет, съобщи „Укринформ“.

Зеленски: Руското въздушно превъзходство спира контраофанзивата ни

"Днес Съветът взе решение да удължи с още шест месеца, до 15 март 2024 г., срока на действие на ограничителните мерки, насочени към лицата, отговорни за подкопаване или застрашаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че санкциите предвиждат ограничения за пътуване на физически лица, замразяване на активи и забрана за предоставяне на финансови средства или други икономически ресурси на изброените физически и юридически лица.

Санкциите ще продължат да се прилагат спрямо общо почти 1800 физически и юридически лица, като много от тях са приети в отговор на продължаващата неоправдана и непровокирана военна агресия на Русия срещу Украйна.

Зеленски похвали украински военни части за „ефективни" действия срещу руските войски

Както беше съобщено, в отговор на военната агресия на Русия срещу Украйна Европейският съюз масово разшири санкциите срещу Русия с цел значително да ограничи способността ѝ да финансира войната, да я лиши от критични технологии и пазари и да отслаби икономическата ѝ база.