Сърбия да води политика като Тито, зове президентът Николич
Сърбия да води политика като Тито, зове президентът Николич / снимка: БГНЕС

Сръбският президент Томислав Николич открито призова страната да води политика както тази на югодиктатора Йосип Броз Тито, който управлява еднолично от 1945 до смъртта си през 1980 година.

"Сърбия няма право да се определя. Много бих искал тя да води политика както това правеше навремето Йосип Броз Тито. В същото време Сърбия трябва да съгласува външната си политика с тази на Европейския съюз", каза още Томислав Николич в пространно интервю за държавната телевизия в Белград.

Според него "предстоящата визита на президента на Беларус в Сърбия Александър Лукашенко се използва за лични нападки срещу него и за внушения, че той е срещу членството на страната в ЕС". По време на предизборната кампания, а и след това много ясно казах, че целта на Сърбия е членство в ЕС, отсече той.

Президентът на Сърбия изключи категорично възможността неговата страна да въведе санкции срещу Русия.

"Невъзможно е да си представим, че Сърбия би въвела санкции по отношение на Русия", заяви Николич. На въпроса защо не е присъствал на церемонията по встъпване в длъжност на президента на Украйна Петро Порошенко, Николич пък заяви, че ще посети Украйна само ако Порошенко "започне да провежда миролюбива политика".

На церемонията в Киев сръбският президент бе представен от съветника си Иван Мъркич, бивш вътрешен министър. "Не съм мислил да ходя на церемонията по встъпване в длъжност на Порошенко. Доколко един президент се справя добре с неговите задължения може да се съди по това, дали ще го изберат втори път. Порошенко е изявил желание да се срещне с мен, но аз ще посетя Украйна само ако той започне да провежда миролюбива политика", подчерта Николич.