/ Gulliver/Getty Images
Седмица, след като съпругата му проговори за болестта му, фронтотемпоралната деменция, Брус Уилис бе заснет от папараците на разходка с бодигарда си.

Екшън звездата
от емблематичния хит "Умирай трудно", която сложи край на кариерата си, след като беше диагностицирана с афазия и след това с деменция, вече не напуска много често семейния дом. А в редките подобни случаи го придружават приятели или поне бодигардът му. 

Ема Хеминг Уилис, съпругата на 68-годишния Брус, каза само преди дни, че не може да знае със сигурност дали партньорът й е наясно с болестта, от която страда. Жената, от която Уилис има две дъщери, се появи в шоуто "Today" и разказа какво означава диагнозата деменция както за страдащия, така и за неговите близки. Тя е тази, която се грижи най-много за Брус. 

"Това, което научих е, че деменцията е тежка. Трудна е за диагностицирания човек. Тежка е за семейството. И не е по-различно за Брус или мен или нашите момичета. И когато казвам, че е семейна болест, наистина е  така. Мисля, че това е благословия и проклятие. Знаейки какво се случва с Брус, това го прави малко по-лесно", каза съпругата на Брус, обяснявайки, че е добре, че е осъзнала какво означава болестта, дори и да е болезнено. 

Диагнозата вече е ясна: Брус Уилис страда от деменция

На последните папарашки снимки Брус Уилис се появява в кола, на седалката вдясно от шофьора, на разходка из квартал на Лос Анджелис, придружен от бодигарда си. Усмихнат, с бейзболна шапка и спуснат прозорец, звездата изглеждаше, че се наслаждава на излизането и че се оглежда с любопитство.

Съпругата на Брус Уилис Ема Хеминг се обърна към Instagram във вторник, за да отправи емоционална молба към своите последователи на фона на болестта на нейния съпруг. 

Брус има фронтотемпорална деменция (FTD), рядка форма на деменция, а Ема работи усилено, за да повиши осведомеността за болестта, споделяйки разочарованието си от "неуважителния" подход на лекарите към състоянието на нейния съпруг.

Основните методи за лечение на състоянието са говорна и езикова терапия с цел възстановяване на комуникативните функции и изследване на нови методи на изразяване. 

"Сега съм раздразнена", започна тя. "Когато т. нар. медийни лекари говорят за деменция, те казват "Болестта на Алцхаймер и друга деменция", фронтотемпорална деменция FTD е "другата деменция" и позволете ми да ви кажа нещо за това заболяване. То е реално, то е някъде там и ще ви постави на колене. Мисля, че е лоша услуга и е абсолютно неуважително тези "други деменции" да бъдат поставени в тази категория. Мисля, че е наистина важно за нас да знаем какви са тези заболявания и да ги наречем както е, защото там е объркването", категорична бе Ема, която заедно с бившата съпруга на Брус Уилис Деми Мур и всичките му деца са неотлъчно до актьора в тежките дни на болест и несигурност.

Какво е фронтотемпорална деменция?

Фронтотемпоралната деменция е най-често срещаната форма на деменция при хора под 60 години и няма лечение за болестта. FTD засяга еднакво мъжете и жените. Повечето случаи се диагностицират при хора на възраст 45-65 години, въпреки че може да засегне и по-млади или по-възрастни хора.

Симптомите на FTD започват постепенно и прогресират стабилно и често включват драматични промени в поведението като псувни, нарушена преценка, емоционално отдръпване от другите, загуба на енергия и по-рядко говорене. 

Проблемите с речта на Брус първоначално са го диагностицирали с афазия, състояние, което затруднява хората да говорят, четат, разбират и пишат. 

Много хора, страдащи от това състояние, правят грешки с начина, по който формулират изреченията - например избират грешна дума или неправилно сглобяват думи, правят грешки с начина, по който съставят изреченията.
Агенция "Фокус"