Френският "конвой на свободата" в протест срещу COVID рестрикциите премина през полицейските пропускателни пунктове в центъра на Париж и предизвика задръстване около Триумфалната арка, предаде Ройтерс. Вдъхновени от шумните протести в Канада, протестиращите развяваха френски знамена и надуваха клаксони в нарушение на полицейско нареждане да не влизат в града.

конвой Париж
БТА

 
Наложи се полицията да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите недалеч от Триумфалната арка и прочутия с модните си бутици булевард Шанз Елизе.
 

Шанз елизе
БТА

 
Сутринта стотици протестиращи, тръгнали с автомобили към Париж, бяха спрени от полицията на подстъпите към френската столица. Четиринайсет души бяха задържани, издадени бяха около 337 предупреждения за нарушения, които подлежат на глоби. Някои от участниците в акцията са носели запалителни бомби, ножове, чукове и прашки, предаде ДПА, цитирайки силите на реда.

Шанз елизе
БТА


Около 7000 полицаи бяха мобилизирани за днешния протест. Неговата цел е да се демонстрира солидарност и подкрепа за стачкуващите с подобни мотиви канадски шофьори, блокирали неотдавна част от Канада. Първоначално техният протест започна срещу изискването на задължителна ваксинация на шофьорите, влизащи от Канада в САЩ, но постепенно прерасна в масово недоволство срещу противоепидемичната политика на правителството.
 
БТА