/ iStock/Getty Images
Германската провинция Баден-Вюртенберг ще отмени нощния полицейски час заради коронавируса тази седмица, след като административен съд постанови, че рестрикциите са прекомерни, предаде ДПА.

Полицейският час, който налага ограничения за мнозинството от хората да си стоят по домовете ежедневно от 20.00 ч. до 5.00 ч. сутринта, за първи път бе въведен от властите на провинцията в средата на декември. Той ще бъде приложен за последен път от сряда вечер до четвъртък сутрин.

В изявление, оповестяващо днешното решение, съдът заяви, че според германското законодателство подобни мерки за въвеждане на полицейски час трябва да бъдат последно средство, неизползването на което би навредило на борбата за установяване на контрол над инфекциите.За разлика от подобни ситуации в края на декември и средата на януари, в момента обстановката е съвсем друга.

В Германия в момента действа карантина, която наложи бързо затваряне на търговски обекти и строги ограничения за обществения живот.
Провинция Баден-Вюртенберг, където живеят почти 11 милиона души, бе една от първите, въвела нощен полицейски час в допълнение към ограничителните мерки на национално ниво.

Германският канцлер Ангела Меркел предстои да проведе разговори в сряда с премиерите на 16-те германски провинции, тъй като срокът на действие на карантинните мерки изтича в средата на февруари.
Gulliver/Getty Images