Светлан Стоев
Светлан Стоев / пресцентър, МВнР
„Решенията по процеса НАТО 2030 ще определят бъдещата посока на Алианса през следващото десетилетие, а успешното им изпълнение зависи от нашата политическа воля, единство и солидарност“. Това посочи министърът на външните работи Светлан Стоев на срещата на външните министри на НАТО, която се проведе на 1 юни чрез видеоконферентна връзка.

Във фокуса на дискусиите беше процесът за адаптация НАТО 2030 и подготовката на предстоящата среща на върха на 14 юни в Брюксел. Той допълни, че само по този начин може да гарантираме ефективно възпиране и отбрана в отговор на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността.

Светлан Стоев: Стабилността и сигурността в региона на Източното съседство са наш приоритет
 
В изказването си министър Стоев посочи, че следва да продължим изпълнението на вече договорени решения по предното присъствие на НАТО, като същевременно работим за укрепване на способностите си за възпиране и отбрана. В тази връзка подчерта добавената стойност на българското предложение за домакинство на Регионалното морско координационно присъствие във Варна.  
 
Светлан Стоев открои важното значение на задълбочаване партньорството между НАТО и ЕС. Посочи, че решенията по НАТО 2030 трябва да потвърдят валидността на политиката на „Отворени врати“ на Алианса, която допринася за стабилността и сигурността в евроатлантическото пространство и отвъд.
 
Бяха обсъдени още отношенията с Русия, както  и развитията в Украйна и Беларус. Българският външен министър подчерта важното значение на единството на Алианса в отговор на дестабилизиращите действия на Русия, включително в Западните Балкани, и призова за засилен ангажимент към сигурността и стабилността в региона.
 
Сред темите на срещата беше и бъдещото сътрудничество на НАТО с Афганистан след приключвана на мисия „Решителна подкрепа“ през следващите няколко месеца. България подчерта необходимостта да се съхрани постигнатото до момента и потвърди ангажимента си към сигурността и стабилността на Афганистан.