МКС
МКС / iStock/Getty Images
Роскосмос съвместно с космическите агенции на страните партньори в Международната космическа станция (МКС) са разработили план за връщане на Земята на екипажа в случай на авария до пристигането на космическия кораб "Союз МС-23", съобщи ТАСС.

Той предвижда креслото на американския астронавт Марк Рубио да бъде преместено от "Союз МС-22" на борда на американския кораб "Дракон", с който Рубио ще се върне на Земята при извънредна ситуация.

От роскосмос съобщиха на пресконференция, че системите на МКС и "Союз МС-22" работят нормално. Ако възникне аварийна ситуация и се наложи екипажът на станцията спешно да се евакуира до пристигането на новия кораб "Союз МС-23", с повредения "Союз МС-22" ще се върнат двама руски космонавти, а останалите ще пътуват с кораба "Дракон" на американската компания "Спейс Екс".

На 17-18 януари ще бъде преместена космическата седалка на астронавта на НАСА Марк Рубио на борда на "Дракон". "Спускането на двама космонавти вместо на трима ще е по-безопасно, така ще се понижи температурата и влажността в "Союз МС-22", казаха от Роскосмос.

Новият кораб "Союз МС-23" се очаква да се скачи с МКС на 22 февруари. Тогава в него ще бъдат преместени креслата на руските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин и на астронавта Марк Рубио.

Тяхната мисия на МКС бе удължена, след като на 15 декември се повреди системата за терморегулация на "Союз МС-22". Това наложи да се вземе решение екипажът да бъде върнат на Земята от нов кораб "Союз". "Союз МС-23" ще се отправи към МКС на 20 февруари.