/ iStock/Getty Images
Дана Ззим е първият гражданин на САЩ, който получи нов паспорт с "X" в колоната "пол". Самоопределя се като "небинарен интерсекс". Дана е бивш военнослужещ  в американския флот.

„Почти избухнах в сълзи, когато отворих плика, извадих новия си паспорт и видях „X” в удебелен шрифт в колоната „пол”, споделя впечатленията си Ззим.

САЩ издадоха първия полово неутрален паспорт

Според информацията на сайта на организацията Lambda Legal, която представлява интересите на бившия войник, Дана е чакала паспорта си от Държавния департамент на САЩ в продължение на шест години.
Дана Ззим е отгледан от родителите си като момче, въпреки че е роден със „смесени полови характеристики“. В акта за раждане полът е отбелязан като "неизвестен". Лекари, които работят с Министерството на ветераните на САЩ, потвърдиха, че Ззим има „интерсексуални черти“.

Съдът реши: По Конституция полът може да бъде само биологичен

"Екзалтиран съм, че скоро други граждани на САЩ, които се определят с небинарен интерсекс също ще могат да получат паспорт със своя коректен пол. Сега няма нужда задължително да посочвам дали съм мъж или жена", споделя още Дана Ззим.