/ БГНЕС
Лидери на над 50 държави от Европа и Азия се събират днес в Брюксел, за да обсъдят ключови проблеми в областта на търговията и сигурността и да покажат подкрепа за международния ред, критикуван от американския президент Доналд Тръмп, информира ДПА. 

Бойко Борисов участва в откриването на 12-ата среща на върха Азия - Европа

Дванайсетата среща на върха Азия-Европа (АСЕМ) събира лидерите на всички 28 членки на ЕС и представители на още 23 страни от Азия и Европа, включително премиерите на Русия, Китай и Япония. 

Заедно тези държави представляват 55 процента от световната търговия, 60 процента от населението на Земята и 65 процента от световния брутен вътрешен продукт. 

пресцентър, Министерски съвет

Ако Европа и Азия застанат заедно, те могат да постигнат решаваща разлика, каза високопоставен представител на ЕС преди форума. 
Заедно страните от АСЕМ могат да повлияят положително въпроси като реформата на Световната търговска организация (СТО) и постигането на целите за борба с климатичните промени, договорени в Париж през 2015 година, допълни той. 

Тези два въпроса са обект на силен натиск от американския държавен глава, който остро критикува СТО и изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. 

Вниманието при дискусиите ще бъде насочено и към инвестиции в инфраструктурата, свързваща Европа и Азия само дни, след като ЕС прие насоки в тази област. Макар това официално да не е отговор на китайската инициатива "Един пояс, един път", редица анализатори отбелязват, че китайската инвестиционна програма предизвиква опасения в Брюксел.
БТА