Международната европейска корпорация Еърбъс груп реши да преустанови всички граждански полети на транспортните хеликоптери модел Юрокоптър И Си 225 Ел.

Вчера една от тези машини се разби на западното крайбрежие на Норвегия и в резултат загинаха всичките 13 души на борда. Това се посочва в съобщение, поместено на сайта на компанията и цитирано от ТАСС.

Хеликоптер на петролна компания се разби в Норвегия

"С оглед на трагичните събития решихме да прекратим всички търговски пътнически полети на модела Юрокоптър И Си 225 Ел до изясняване на всички обстоятелства по катастрофата", пише в съобщението.

Спират полетите на хеликоптерите от модела разбил се в Норвегия (ВИДЕО)
netinfo

Корпорацията информира също, че е изпратила в Норвегия двама технически експерти, които да помогнат на местните власти в разследването на злополуката.

Разбилата се машина се е връщала от петролната платформа Б в Гълфакс - едно от най-големите петролни находища край бреговете на Норвегия. Тя е трябвало да кацне на летището в Берген. Паднала е във водата на 40 км западно от града.

Спират полетите на хеликоптерите от модела разбил се в Норвегия (ВИДЕО)
netinfo

Спират полетите на хеликоптерите от модела разбил се в Норвегия (ВИДЕО)
netinfo

Всички 13 души на борда на разбилия се хеликоптер са мъртви

Хеликоптерът е превозвал персонал на норвежката петролна компания Статойл. Машината е производство на хеликоптерното подразделение на Еърбъс, а оператор е Си Ейч Си Хеликоптър сървис.

На страницата си в Twitter норвежкият премиер Ерна Сулберг нарече случилото се "ужасно произшествие". Това е първата катастрофа на хеликоптер във водите на Норвегия от 1997 г., отбелязва ТАСС.

Източник: БТА