Сомалийски бунтовници сключили сделка с пирати за процент от бъдещи откупи
Сомалийски бунтовници сключили сделка с пирати за процент от бъдещи откупи / снимка: sxc.hu

Сомалийски бунтовници освободили лидери на пиратите, след като сключили с тях сделка на стойност милиони долари, според която ще получават по 20 процента от всеки бъдещ откуп, предаде Ройтерс.

Бунтовниците от Аш Шабаб, които са лоялни на "Ал Кайда", казали, че са се договорили също да отворят офис в пристанищния град Харадхере, който да е връзката им със сомалийските пирати, както и отвлечените кораби да бъдат закотвяни там.

Аш Шабаб контролира големи морски пристанища в южна Сомалия, включително Кисмайо, и превзе Харадхере, след като се сля със съперническата група Хизб ал ислям в края на миналата година, припомня БТА.

Западни представители отдавна се тревожат, че част от парите от пиратство отиват в ръцете на екстремисти, които разпалват насилието в Сомалия.

Асоциации в отрасъла на корабоплаването предупреждават, че над 40 процента от доставките на петрол по море, които минават през Аденския залив и Арабско море, са изложени на опасност от сомалийски пирати, които могат да навлизат по-навътре и за по-дълго време в открито море, използвайки похитени кораби.