Социалистите в ЕП: Ветото за Шенген е вето върху самия ЕС
Социалистите в ЕП: Ветото за Шенген е вето върху самия ЕС / снимка: Reuters

Ветото върху разширяването на Шенген по същество е вето над самия Европейски съюз. Това се посочва в декларация на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент по повод резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, на което бе обсъдена възможността за присъединяването към пространството на България и Румъния.

Както БТА съобщи, Холандия и Финландия не подкрепиха предложението на полското председателство за разширяване на Шенген.

Евродепутатът Клод Мораес заявява, че е разочароващо да се наблюдава как заслуженото право на българите и румънците да пътуват в ЕС без граничен контрол се жертва в името на политически пазарлъци.

Според евродепутата Йон Енчу това развитие на нещата задълбочава разделението на европейските граждани на две класи и подкопава устоите на европейската солидарност. По думите му някои правителства продължават да се съобразяват с предизборните си интереси, които често са популистки и във вреда на върховенството на закона, както и на основните принципи на ЕС.

По думите на евродепутата Илияна Йотова противопоставянето на Хага и Хелзинки отчетливо показва двойния стандарт спрямо България и Румъния и е нарушение на европейското право. София и Букурещ изпълниха изискванията и не е редно да се превръщат в заложници на вътрешни проблеми в някои държави от ЕС, добавя тя. По нейните думи Общността не може да се развива на две скорости.