/ Guliver/Getty Images
Докато САЩ се подготвят да най-голямата снежна буря за годината, Вашингтон се тревожи за това как да опази 3000 японски  вишни, които скоро трябва да цъфнат.

Основна грижа е не толкова снегът, колкото ниските температури, около - 0,5 градуса по Целзий. Това е така, защото цъфтежът на дръвчетата е напреднал и те започват да измръзват при минус 3 градуса по Целзий. Рискът е за цветовете, а не за самите дървета, които са се адаптирали към сняг и ниски температури.

Буря отложи пътуването на Меркел за срещата й с Тръмп

Пикът на цъфтежа на японските вишни е между 19 и 22 март и всяка година събира стотици хиляди туристи във Вашингтон. По този повод дори се организира и фестивал "Cherry Blossom", който донася десетки милиони долари приходи.
 

Guliver/Getty Images


Около водосборния басейн на притоците на реката Потомак в парка Източен Потомак растат 12 вида черешови дръвчета. Първо цъфти сортът Йошино, който е и най-застрашен от мартенските студове тази година. Някои дръвчета от този вид вече имат цветчета, но по-голямата част са все още на етап пъпки (70%). Тази фаза е особено чувствителна към студа и сланите.
 
Метеоролозите предупредиха, че се очаква силна снежна буря във Вашингтон в нощта срещу вторник. Те прогнозират снежна покривка до 20 см, температури около нулата и вятър със скорост от 50 км/ч.
 
БГНЕС