/ / iStock/Getty Images
Бюджетът възлиза на близо 170 млрд. евро
След дълги спорове, Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент се споразумяха за бюджета за 2020-та година. 21% или над 500 милиона евро ще бъдат заделени за борба с климатичните промени. Предстои гласуването на финансовата рамка в комисиите и пленарната зала на парламента.

Вече няма пречки новата Европейска комисия да започне работа на 1 декември

Бюджетът за следващата година възлиза на близо 170 млрд. евро бюджетни кредити за поети задължения или средства, за които могат да бъдат сключени договори през следващата година и близо 155 млрд евро бюджетни кредити за плащания, което пък са парите, които ще бъдат изплатени. Почти половината от бюджетните кредити - около 84 млрд. са за повишаване конкурентноспособността на икономиката. От тях около 59 млрд. са насочени за намаляване на икономическите разлики в страните-членки. Земеделските стопани ще получат над 58 млрд. евро. За сателитната система "Галилео" са предвидени" 1.2 млрд. евро, за да увеличи своя пазарен дял и да достигне 1.2 млрд. ползватели до края на следващата година. Увеличени са и средствата по програмата "Еразъм" с 3.6 на сто.

Мария Габриел е кандидат за зам.-председател на ЕНП

Преговорите между различните европейски институции относно бюджета за 2020 година протекоха трудно, като страни-членки настояваха за намаляване на общите разходи. Нужният компромис беше постигнат снощи, малко преди крайния срок. Анализаторите предвиждат турдностите да са по-сериозни в течащите продължителни обсъждания за дългосрочния бюджет от 2021 до 2027.