/ iStock/Getty Images
Картина на Ермира Мурати, известна и под псевдонима Oранжевото момичe (Orange girl), на която президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти се целуват по устните на оранжев фон, предизвика вълна от заплахи към художничката, предаде Ройтерс.

„Виждам връзката им (на Вучич и Курти) като актьорско представление… и косоварите, както и сърбите, ние всички гледаме едно и също шоу“, каза Мурати за Ройтерс.


Лидерите на двете държави ще се срещнат днес в Брюксел, за да обсъдят предложението на ЕС за споразумение помежду им, като се очаква заплахите срещу художничката да продължават предвид актуалността на темата, посочва агенцията.

„Колкото и дълбока да е хаотичната връзка между Косово и Сърбия, мисля, че младите обичат мира повече от всичко друго“, заяви Мурати.

Художничката публикува снимки на картината си на 17 февруари, когато Косово отпразнува 15 години от обявяването на независимостта си.

„Историята помни целувки в моменти на болка и сбогуване. Но историята също така ни припомня целувки на братство и дори предателство. Ще бъде ли тази една от тях?“, написа Мурати под публикацията си във Фейсбук.

Хиляди коментираха публикацията на Мурати, като мнозинството коментари съдържаха език на омразата и дори смъртни заплахи.

Това не е първият случай, в който Ермира Мурати получава заплахи, свързани с картините ѝ, припомни Ройтерс. Миналата година тя представи картина, на която двама мъже, облечени в традиционни албански носии, се целуват по устните. Картината бе в подкрепа на гей общността в Косово, където силно консервативното общество все още не приема напълно хомосексуализма.

Мурати коментира, че заплахите не могат да я спрат, защото е свикнала с тях, а картината ѝ този път носи изцяло политическо послание.

„В момента, в който реагират (негативно), знам, че посланието ми е достигнало до правилното място. Така се създава дебат“, заяви Мурати.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае.
Симона-Алекс Михалеви/БТА