Сирийската авиация удря джихадистите с новите руски изтребители
Сирийската авиация удря джихадистите с новите руски изтребители / БГНЕС

Най-малко 38 джихадисти от "Ислямска държава" са били убити през последното денонощие при удари на сирийската авиация срещу мишени на терористичната групировка в град Палмира, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от ДПА.

САЩ: Русия е разположила изтребители в Сирия

Сирийски военен източник, пожелал анонимност, заяви, че при нападенията са били използвани новодоставените руски изтребители, управлявани от сирийски пилоти. Първите самолети са пристигнали в Сирия преди десетина дни и за първи път са били използвани миналата седмица при въздушните удари срещу североизточния град Ракка, фактическата столица на ИД в Сирия, добавил източникът.

Путин кара Запада да се чуди има ли в Сирия зелени човечета

Той казал също, че правителствените сили използвали срещу бунтовниците в планините североизточно от Латакия и новодоставени артилерийски системи.

Сирийската армия e използвала за пръв път и безпилотни самолети, доставени от Русия за борба срещу джихадистите, съобщи Франс прес, позовавайки се на длуг източник от службите за сигурност в Дамаск. "За първи път армията използва днес дронове, получени от Москва за операциите срещу екстремистите в северната и източната части на страната", посочи източникът без да уточни какъв тип са безпилотните самолети, нито районите, където са осъществени операциите.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви, че руската военна подкрепа за сирийския президент Башар Асад може да увеличи риска от конфронтация с коалиционните сили, които се бият с "Ислямска държава" в Сирия.

Източник: БТА