Сирийската армия си върна древния град Палмира, след като прогони Ислямска държава
Сирийската армия си върна древния град Палмира, след като прогони Ислямска държава / БГНЕС, архив

Сирийската армия си върна контрола над Палмира, след като прогони джихадистите от групировката "Ислямска държава", които държаха античния град близо година, заяви сирийски военен източник за Франс прес на мястото на събитието в Палмира. Това е най-значителната победа на Дамаск над ИД, откакто в края на септември в конфликта се намеси Русия, верен съюзник на режима на Асад, отбелязва агенцията. Джихадистката групировка обаче все още контролира обширни региони в Сирия и съседен Ирак, припомня АФП.

След ожесточени нощни боеве армията вече контролира изцяло град Палмира, включително античния обект и жилищните квартали. Те (джихадистите) се изтеглиха, уточни анонимният източник. Според него, бойците от ИД "са се оттеглили към Сохне, Ракка и Дейр аз Зур" - техни крепости в Северна и Източна Сирия.

"Войските ни поеха изцяло контрола над града (Палмира) и преследват остатъците от отстъпващите банди на терористите от ИД", цитира ТАСС изявление на сирийското армейско командване.

Освобождението на Тадмор (арабското име на Палмира - бел. ред.) от сирийските войски свидетелства за ефективността на стратегията на Дамаск и неговите съюзници и потвърждава несериозността на коалицията, възглавявана от САЩ, заяви президентът на Сирия Башар Асад, цитиран от ТАСС.

Според сирийския лидер "антитерористичната коалиция, възглавявана от САЩ, е несериозна, за което говорят мизерните й постижения, откакто тя бе сформирана преди около година и половина".

Сирийската армия овладя цитаделата над Палмира и част от древния град

Инженерните части на армията разминират античната част на града с историческите паметници, частично унищожени от екстремистката групировка. Обезвредени са вече десетки взривни устройства из улиците на Палмира, съобщи за телевизия "Ал Ихбария" представител на сирийското командване. В опит да затруднят придвижването на войските бойците от ИД са заложили голям брой експлозивни заряди на пътното платно и са минирали редица сгради, каза говорителят.

Силите на режима в Дамаск, подкрепени от руската авиация, предприеха на 7 март офанзива с цел да отвоюват Палмира от ИД, която превзе през май 2015 г. античния град, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, припомня АФП.

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, от началото на офанзивата са убити най-малко 400 джихадисти от ИД. Това са най-тежките загуби на ИД в една отделна битка, откакто групировката се появи в разгара на сирийския конфликт през 2013 г., каза пред АФП Рами Абдел Рахман, ръководителят на центъра. Според него, "това е символично поражение за ИД, подобно на това край Кобане" - кюрдския град, откъдето терористите бяха пропъдени от сили на кюрдите с въздушна подкрепа от коалицията, командвана от Вашингтон.

Тежки боеве между сирийската армия и Ислямска държава в Палмира

По думите на Рахман, губейки Палмира, "ИД автоматично губи голямата сирийска пустиня" и режимът на Асад ще може да напредне към границата с Ирак, голяма част от която е под контрола на джихадистите.

Сириските войски днес са завзели военното летище в източните околности на Палмира, съобщи представител на сиирйското военно командване по телевизия Ал Ихбария, предаде ТАСС. По думите му това е била последната позиция на терористите, които отстъпват към оазиса Сухна, преследвани от правителствените сили.

На 4 април ЮНЕСКО ще обсъди възможността да изпрати експертна мисия в Палмира, но "темата ще започне да минава в практическата плоскост, когато нещата там поулегнат", съобщи пред радио "Руска служба за новини" посланикът на Москва в организацията Елеонора Митрофанова.

Жителите на Дейр аз Зур, обкръжен от сили на ИД, получиха вчера 28 тона руска хуманитарна помощ, доставена с парашутни платформи от сирийски военни самолети. Това бе съобщено пред журналисти в руския Център за помиряване на страните в конфликта, предаде ТАСС. Близо 200 000 жители на този град се нуждаят в момента от храна, лекарства, топливо и други стоки от първа необходимост. Днес доставките ще продължат; над обкръжената зона се предвижда да бъдат хвърлени още толкова хуманитарни товари, заяви представител на Центъра.

Сирийската армия навлезе в контролирания от Ислямска държава Палмира

След като си върна контрола над Палмира, сирийската армия заяви, че е твърдо решена да прогони групировката "Ислямска държава" и от нейните основни крепости в Сирия - Ракка и Дейр аз Зур, предаде Франс прес.

Палмира ще е базата, от която ще бъдат водени военните операции срещу терористичната групировка в редица посоки, по-специално към Дейр аз Зур на изток и към Ракка на север. Целта е да стегнем обръча около терористите, да прекъснем маршрутите за снабдяването им и да си върнем земите, контролирани от тях, за да сложим край на съществуването им в Сирия, заяви военното командване в комюнике, разпространено от официалната агенция САНА.

Според комюникето превземането на Палмира бележи началото на краха на ИД, предаде Ройтерс.

В съобщението, прочетено по държавната телевизия, командването заяви, че връщането на Палмира показва също, че правителствените сили и техните съюзници са единствената сила, способна да победи тероризма в Сирия и обеща, че армията и нейните съюзници, подкрепени от руските ВВС, ще продължат кампанията си срещу Даеш, Фронта Нусра и другите терористични групировки.

Халед Насер, представител на опозиционната коалиция, която участва в преговорите в Женева, заяви пред Асошиейтед прес, чрез тази операция правителството иска да спечели благоразположението на западните страни, като претендира, че се бори с тероризма.

Източник: БТА