Сирийската армия овладя цитаделата над Палмира и част от древния град
Сирийската армия овладя цитаделата над Палмира и част от древния град / БГНЕС, архив

Сирийските правителствени сили овладяха днес средновековната цитадела на Палмира - замъкът реликва на Фахр ад Дин от XIII век, извисяващ се над археологическия комплекс на древния град, съобщиха сирийски източници, цитирани от ТАСС.

Според Ройтерс офанзивата на правителствените сили, започнала на 13 март, продължава и открива пътя към възстановяване на контрола им над голяма част от Източна Сирия. Превземането на Палмира, която джихадистите завзеха през май 2015 г., ще бъде най-голямата отделна победа за президента Башар ал Асад след руската намеса в Сирия през септември, която промени хода на петгодишната гражданска война в негова полза.

Тежки боеве между сирийската армия и Ислямска държава в Палмира

В интервю за иранския тв канал "ПресТВ", цитирано от ТАСС, шефът на управлението по охрана на древните паметници в Сирия Маамун Абдулкарим заяви, че "армията е освободила района с хотелите и ресторантите в югозападната част на града, цитаделата, а също и долината с некропола". "След трагедията, която преживяваме в Сирия от пет години, прогонването на ИД от Палмира ще бъде победа за целия свят", каза той и добави, че се моли за скорошна победа, за да бъдат ограничени вредите над древните паметници.

Крепостта и археологическите останки на древноримската Палмира са включени от ЮНЕСКО в списъка на паметниците на световното културно наследство. След като те попаднаха в ръцете на "Ислямска държава" през май м.г., джихадистите пристъпиха към планомерно им унищожение.

Сирийската армия навлезе в контролирания от Ислямска държава Палмира

Пораженията върху тези безценни паметници, нанесени от джихадистките варвари и квалифицирани от ООН като военни престъпления, тепърва ще се уточняват.
Тежките сражения, водени там от сирийските правителствени сили, показват каква голяма стратегическа стойност има Палмира като врата към Източна Сирия. Руски военни самолети продължиха да подкрепят сирийската армия и нейните съюзници, докато те напредваха по земята към пустинния град, независимо че Москва неотдавна обяви изтеглянето на основната част от военните си сили от Сирия, отбелязва Ройтерс.

Базираният в Бейрут телевизионен канал "Ал Маядин" излъчи видеорепортаж от покрайнините на Палмира, в който се видя как ниско прелитащи изтребители нанесоха три въздушни удара срещу позиции на ИД, изтеглящи се от цитаделата и спускащи се към града. Кадрите обаче бяха снимани от далечна дистанция и не можеше да се преценят нанесените на паметниците поражения. Колонадите и няколко структури изглеждаха на мястото си.

Сирийските сили достигнаха до покрайнините на Палмира

Падането на цитаделата в ръцете на правителствените сили бе потвърдено и от базирания в Лондон Сирийски център за човешките права. Според центъра само от зазоряване днес до ранния следобед са били нанесени 56 въздушни удара. В опит да спрат настъплението на правителствените сили към квартала с хотелите недалече от археологическите руини, двама джихадисти се самовзривиха с две коли бомби.

Ройтерс припомня, че споразумението за примирие, подкрепено от САЩ и Русия, не се отнася за онези райони от страната, които са под контрола на ИД. Миналата седмица в сражения край Палмира бе убит офицер от руските спецчасти, предаде Интерфакс.

Източник: БТА