Сирия
Сирия / iStock/Getty Images
Сирийците гласуват в неделя за да изберат нов парламент, докато правителството в Дамаск се бори с международните санкции и западащата икономика, след като завзе отново големи части от разкъсаната от войната страна, пише АФП.

Повече от 7 400 избирателни секции ще се отворят в 7:30 сутринта местно време, в районите, контролирани от правителството, включително за първи път в бившите опозиционни крепости.

Очаква се партията на президента Башар Асад и неговите съюзници да заемат по-голямата част местата в 250-те местния парламент в третите подобни избори, които ще се проведат след началото на войната преди 9 години.



В навечерието на вота един човек беше убит, а друг ранен при два взрива в Дамаск, съобщи държавната информационна агенция САНА.
Няколко листи на кандидати бяха разрешени в цялата страна, но всяка реална опозиция отсъства, а управляващата партия Баас се очаква да запази своята хегемония, коментира АФП. Портрети на част от 1658-те кандидати са окачени в столицата от седмици, сред които и няколко видни бизнесмени.

Изборите, два пъти отлагани от април поради пандемията от коронавирус, идват в момент, в който повечето сирийци се притесняват от растящите разходи за живот. Много кандидати излизат с програми, обещаващи да се справят с инфлацията и да подобрят инфраструктурата, опустошена от конфликта.

Милиони сирийци, живеещи в чужбина, след бягството си от война, в която загинаха повече от 380 000 души, нямат право на глас.

Но за първи път гласуването ще се проведе в територия, завзети от правителството, включително в района на Източна Гута край Дамаск и в южната част на провинция Идлиб в северозападната част на страната. След поредица от военни победи, подкрепени от ключовия съюзник Русия, правителството отново контролира около 70% от територията на страната, казва Сирийската обсерватория за правата на човека.

В последните избори през 2016 г. избирателната активност възлизаше на 57%.

Тазгодишното гласуване идва, когато Дамаск се бори да съживи икономиката, унищожена от 9 години война, западните санкции и финансовата криза в съседен Ливан.

Цените на храните в Сирия се повишиха с над 200% през последната година и сега са 20 пъти по-високи от нивата преди войната, казва Световната програма за прехраната.

В страна, в която над 80"% от хората вече живеят в бедност, ООН предупреди, че сега сирийците са изправени пред „безпрецедентна криза на глада“.
Изборите също се провеждат в месеца, в който Башар Асад отбеляза второ десетилетие на власт и седмици след като САЩ наложиха нови санкции срещу Сирия, включително и срещу съпругата на президента.
 

Следващите президентски избори се очакват през 2021 г. и кандидатите ще се нуждаят от писменото одобрение на поне 35 членове на парламента.
Министърът на външните работи Валид ал Муаллем миналия месец заяви, че Асад ще остане на власт, "докато сирийците искат той да остане".
БГНЕС