/ БГНЕС
Белгийската федерална прокуратура проучва издадените от Испания международни заповеди за арест на уволнения каталунски лидер Карлес Пучдемон и на други членове на неговия разпуснат от централното правителство в Мадрид кабинет, предаде АП.
 
Пучдемон и четирима от бившите му министри избягаха в Белгия тази седмица след като бяха отстранени от власт заради незаконното обявяване на независимост в североизточната испанска област Каталуния. Други осем от министрите на Пучдемон бяха арестувани в Мадрид.
 
Пучдемон е готов да сътрудничи на белгийските власти

Федералните прокурори казаха, че са представили международните заповеди за арест и на градската прокуратура в столицата Брюксел. Според телевизия "Евронюз" белгийските власти изключват незабавно екстрадиране на Пучдемон и министрите му, които най-вероятно се намират в Белгия.
 

Каталунският лидер Карлес Пучдемон
БГНЕС, архив


Пучдемон писа в акаунта си в Twitter на холандски език вчера, че е"готов изцяло да сътрудничи на белгийското правосъдие след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания". По-рано обаче брюкселският му адвокат, цитиран от АП, каза, че неговият клиент смята да се бори срещу екстрадиране в Испания без да иска политическо убежище в Белгия.
 
Испания издаде европейска заповед за задържане на Пучдемон

Според правни експерти, до които АС се е допитала, процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември.

Испански съд разпореди задържането на 8 каталунски политици
 

Guliver/Getty Images


Докато Пучдемон остава блокиран в столицата на Европа, в Каталуния политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната кампания, която очевидно ще бъде колкото изострена, толкова и решаваща за изхода от най-тежката институционална криза в Испания от близо 4 десетилетия, отбелязва АП. Партиите трябва до вторник да се регистрират в коалиции или за самостоятелно участие.
 
Пучдемон с призив към привържениците на независимостта на Каталуния

Пучдемон вече се намеси в дебата, като подкрепи намерението на своята десноцентристка Демократическа партия на Каталуния да формира единен блок на привържениците на отцепване от Испания.
 
Проучване, оповестено днес от испанския вестник "Ла Вангуардия" и цитирано от Ройтерс, сочи, че партиите, обявяващи се за независимост на Каталуния и които вероятно ще се обединят в общ блок, ще спечелят регионалните избори през декември, но е малко вероятно да получат парламентарно мнозинство.
 
Според проучването, при което са анкетирани 1233-ма души през последната седмица, трите отцепнически партии ще спечелят между 66 и 69 места в 135-членния регионален парламент.
 
Според друго проучване, публикувано в консервативния вестник "Ла Расон", сепаратистите ще вземат най-много гласове и ще получат 65 места, което няма да им стигне за мнозинство.
БТА