/ БГНЕС
"Борбата за потушаване на пандемията на коронавируса е "изпитание за нашата човечност", заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в събота, отхвърляйки сравненията с "война".

Нови правила налагат карантина на хиляди хора, пристигащи в Германия

Кризата, причинена от COVID-19, „изважда наяве най-добрите и най-лошите хора“
, заяви Щайнмайер в рядко телевизионно обръщение. "Не, тази пандемия не е война. Нациите не са против други нации, войници срещу други войници. Това е изпитание за нашата човечност", каза Щайнмайер.

Миналия месец френският президент Еманюел Макрон описа борбата срещу вируса като "война". "Нека покажем на другите хора най-доброто от нас. И моля, покажете го и в цяла Европа", призова германският президент, като заяви, че страната няма да може да излезе здрава и силна от пандемията, ако останалата част от Европа не може да направи същото.

Въпреки забраната: Сезонни работници от Източна Европа пристигнаха в Германия (ВИДЕО)

"Ние, немците, не само сме призовани да проявяваме солидарност в Европа, ние сме длъжни да го направим!",
 настоя той. Тази година Европа отбелязва 75 години от края на Втората световна война и победата на съюзниците над нацистка Германия.

Броят на смъртните случаи от коронавируса в Германия възлиза на над 2700, като ситуацията в страната се развива сравнително добре в сравнение с някои от европейските й съседи, въпреки че не въвежда строги правила за задържане на хората в домовете.

Щайнмайер заяви, че международната солидарност трябва да доведе до глобален съюз за търсене на ваксина за COVID-19. И че "най-бедните страни в света, които са най-уязвими, трябва да имат равен достъп" до всяко такова лечение.

Германия очаква 40 милиона хирургически маски тази седмица

Той отдаде почит на „невидимите стълбове“ на германското общество, като касиерите на супермаркетите, шофьорите на автобуси и камиони, пекарите, фермерите и събирачите на боклук.
БГНЕС