/ iStock
Най-малко шестима души бяха убити в дом за възрастни хора в Източна Хърватия, предаде хърватската национална телевизия, цитирана от Франс прес.

Според първите оповестени от местните медии данни мъж е влязъл в дом за възрастни хора в Дарувар, на 130 км от Загреб, и е открил огън.

Мъжът е успял да избяга, но бързо е бил задържан от полицията, която за момента отказва коментар.

Стрелецът, роден през 1973 г., е убил майка си. Смята се, че другите четири жертви са други обитатели на дома и служители. Трима души също са ранени, като един от тях – тежко, според всекидневника "Ютарни лист".

Нападателят е арестуван в кафене недалеч от дома за възрастни хора, съобщават хърватските медии.

Стрелецът е 51-годишният бивш полицай от Военна полиция Крешимир Пахоки от Дони Дарувар. През 1996 година тогавашният президент на Хърватия Франьо Туджман го награждава с отличие, което се присъжда на хърватски граждани за образцова служба. Убиецът е ветеран от войната за независимост на Хърватия (1991-1995 година), отбелязва телевизия Ен1.

Преди кървавото престъпление задържаният за убийствата почерпил цяло кафене и казал: ”Трябва да свърша нещо”, пишат хърватските  медии.

Хърватският президент Зоран Миланович, заяви, че е шокиран от случилото се, изрази съболезнования на роднините на убитите и пожела бързо възстановяване на ранените.

"Жестокото, невиждано престъпление в Дарувар ме потресе. Това е плашещо предупреждение и последен призив към всички компетентни институции да направят повече за предотвратяване на насилието в обществото, включително още по-строг контрол върху притежанието на оръжие," написа в профила си във Фейсбук Миланович.

Хърватският премиер Андрей Пленкович също изрази съболезнованията си и призова компетентните органи да установят  “всички обстоятелства на ужасно престъпление”.

"Ужасени сме от убийството на петима души в дома за възрастни  в Дарувар. Изказваме съболезнования на семействата на жертвите и се надяваме ранените да се възстановят,"  написа Пленкович в социалната мрежа Екс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Магдалена Димитрова/БТА