Шестима тибетци са се самозапалили през последните 24 часа
Шестима тибетци са се самозапалили през последните 24 часа / снимка: БГНЕС, архив

Нови шестима тибетци се самозапалиха в непокорни райони на Китай, включително трима непълнолетни тибетски монаси, които се запалили пред полицейско управление, предаде ДПА, позовавайки се на тибетски изгнаници и правозащитни организации.

Тримата монаси, на 15 и 16-годишна възраст, се самозапалили пред вратите на управлението на Бюрото за обществена сигурност в градчето Гоуман, окръг Аба, провинция Съчуан, съобщиха базираната в Лондон организация "Свободен Тибет" и други организации.

"Момчетата призовали за свобода в Тибет и за връщането на Далай Лама, докато се запалвали", казаха от организацията. Според нея най-младият монах, на 15 годишни, идентифициран с единственото име Дорджи, умрял пред полицейския участък, а силите за сигурност отвели другите - и двамата 16-годишни - в близка болница.

"Положението в (Аба) стана все по-напрегнато заради разполагането на подкрепления на силите за сигурност в целия окръг, особено в манастира Нгошул", казаха от тибетското правителство в изгнание.

Тримата тийнейджъри са от 130-те монаси в Нгошул, заявиха оттам, предава БТА.

Двадесет и три годишната Тамдин Цо също загина, след като се самозапали вчера сутринта близо до манастира Жунуо в окръг Ребкун, провинция Цинхай, казаха от "Свободен Тибет".

При петия случай вчера вечерта неидентифициран тибетец се самозапалил в окръг Нагчу в Тибетския автономен район.

Според тибетското правителство в изгнание е съобщено и за шесто самозапалване в окръг Ребкун, но оттам казаха, че се опитват да научат повече подробности. След самозапалването на Тамдин Цо в Ребкун, известен на китайски като Тунжън, около 3 000 тибетци се събраха в центъра на Жунуои "скандираха лозунги, призоваващи за свобода на Тибет", съобщи радио "Свободна Азия".

През последните две години около 70 тибетци се самозапалиха като протест срещу китайското управление на Тибет.