Шестима са ранени при сблъсъци в Бишкек
Шестима са ранени при сблъсъци в Бишкек / netinfo

Четирима души получиха огнестрелни рани при сблъсъци между привърженици и противници на правителството в центъра на столицата на Киргизстан Бишкек, предаде ИТАР-ТАСС. Други двама души са с травми.

В помощ на милицията пред парламента, където вече шест денонощия привърженици на опозицията настояват за оставка на президента Курманбек Бакиев, бяха изпратени няколко бронирани машини.

Подразделения на специалните сили с щитове и палки успяха да разделят двата лагера, които се замеряха с бутилки и камъни. Стигна се до бой с пръти, използван бе и сълзотворен газ. Опозиционните сили се оттеглиха към централния площад на Бишкек, където продължават протестите.

На мястото на сражението пристигнаха коли на Бърза помощ, тъй като десетина души са получили газово отравяне, съобщи кореспондент на руската агенция.

Лидерите на опозицията призоваха симпатизантите си да не се поддават на провокации и да не влизат в пряк конфликт със силите на реда.

По-рано президентът Бакиев яростно отхвърли гласуваната посред нощ от опозиционните депутати нова конституция. Той обяви вота за незаконен опит да бъде заграбена властта. На пресконференция Бакиев заяви, че продължава да управлява и няма намерение да разпусне парламента.

Киргизкият президент обяви, че опозицията не е разполагала с кворум и е действала тайно от народа, пренебрегвайки разпоредбите на действащата Конституция. Според правителствения лагер опозицията трябва да събере 51 гласа, за да разполага с кворум в 75-местния еднокамарен парламент.

В същото време опозиционният депутат Омурбек Бабанов посочи, че подписите на 41 членове на парламента, с които опозицията разполага, са достатъчни за признаване на гласуваната нова конституция.

Депутати от киргизката опозиция се опитаха да свикат извънредно заседание на парламента за приемане на нова конституция. След като не събраха кворум, народните представители решиха да свикат учредително събрание, което прие нов основен закон.