Осъдиха на 41 месеца зад решетките самопровъзгласилия се за "шаман", чиито голи гърди и рогат кожен шлем го превърнаха в емблема на нападението срещу Капитолия на 6 януари.

Джейкъб Чансли се призна за виновен за възпрепятстване на официалната процедура, след като участва в щурма на залата на Сената на САЩ и остави след себе си послание на бюрото на вицепрезидента Майк Пенс, в което се казваше: "Само въпрос на време е. Правосъдието идва."

Доклад за нападението на Капитолия критикува полицията, че не била подготвена

Заедно със стотици други протестиращи той нахлу в сградата, за да попречи на законодателите да удостоверят победата на Байдън на президентските избори.

Бунтовникът от Капитолия на САЩ, наречен "шаманът QAnon", беше осъден за ролята си в смъртоносната атака на 6 януари, извършена от тълпа поддръжници на Тръмп. Окръжният съдия на САЩ Ройс Ламбърт осъди Чансли и на три години пробация, след като излезе на свобода.

Тръмп Капитолия атака
БГНЕС

Според Ройтерс, докато е бил в ареста, Чансли е бил диагностициран от служителите на затвора с преходна шизофрения, биполярно разстройство и депресия. Още през 2006 г. Военноморските сили на САЩ установяват, че Чансли страда от личностно разстройство, но въпреки това го обявяват за "годен за служба", съобщава адвокатът на защитата Албърт Уоткинс.

Нападение край Капитолия, има загинали

Четирима души загинаха по време на насилствения щурм на Капитолия в САЩ на 6 януари 2020 г., когато Конгресът трябваше да удостовери победата на демократа Джо Байдън над републиканеца Доналд Тръмп. Около 140 полицаи бяха ранени по време на сблъсъците с протестиращите, а четирима полицаи, които защитаваха Капитолия, по-късно се самоубиха. Тръмп беше оправдан от Сената по обвинение в подстрекаване към въстание, когато преди началото на щурма произнесе реч, в която заяви, че победата му е открадната, и призова поддръжниците си да се "борят неумолимо".

БГНЕС