Северна Корея опроверга слуховете, че Ким Чен-ир е болен
Северна Корея опроверга слуховете, че Ким Чен-ир е болен / снимка: БГНЕС

Севернокорейски официален представител опроверга информациите, че лидерът на страната Ким Чен-ир е болен, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Това е софизъм, разпространяван от лоши хора, които искат да разбият единството между двете Кореи", каза служителят от външното министерство на КНДР Хьон Хак-бон, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап. Той направи това изявление преди началото на преговори между представители на Севера и Юга в град Панминчжон в демилитаризираната зона.

Южнокорейски и американски служители смятат, че 66-годишният лидер Ким Чен-ир е прекарал инсулт през последните седмици, което създаде опасения за вакуум във властта в комунистическата държава, припомня Ройтерс.

Хьон Хак-бон каза също, че страната му е готова да възстанови ядрения си реактор в Йонбьон, който бе започнала да демонтира съгласно международно споразумение за разоръжаване. По думите му това се налагало, защото Пхенян не е получил политически компенсации, т.е. не е бил отстранен от списъка на САЩ на държави подкрепящи тероризма.

Служителите от двете Кореи обсъждат на срещата си в Панминчжон енергийните помощи, договорени в споразумението за разоръжаване на Северна Корея.