Северна Корея извършила успешно изпитание на мощен ракетен двигател
Северна Корея извършила успешно изпитание на мощен ракетен двигател / Guliver/Getty Images

Северна Корея извърши успешно изпитание на нов и мощен ракетен двигател, под ръководството на лидера на страната Ким Чен-ун, съобщи официалната агенция КЦТА, цитирана от АФП и Ройтерс.

Ким е наредил на учените да започнат подготовка за изстрелване на сателит, което да стане "възможно най-скоро". Изпробваният двигателят може да даде на КНДР "достатъчна способност за изстрелване на различни видове сателити, включително за наблюдение на Земята", съобщава севернокорейската агенция.

Ким Чен-ун е присъствал на изпитателния полигон и е наблюдавал тестването на ракетния двигател от нов тип, предназначен за изстрелване на геостационарен спътник. Той е похвалил учените и технолозите, които са успели да създадат този двигател "въпреки сложното икономическо положение в страната", посочва КЦТА. Вестник "Нодом синмун" публикува снимки на лидера, наблюдаващ изпитанието.

Пхенян на крачка от създаването на ядрена бойна глава?

"След две години Корейската народнодемократична република трябва да разполага със собствени геостационарни спътници", е заявил Ким Чен-ун. Той е отбелязал, че космическата индустрия е важен показател за мощта на държавата и е призовал за активизиране на дейността по изучаване на околоземното пространство в рамките на разработената в страната петгодишна космическа програма.

По оценка на КЦТА по време на изпитанието, продължило 200 секунди, всички технически системи на двигателя работели стабилно.

Тестът е извършен малко след като международната общност осъди петия ядрен опит на Пхенян, извършен този месец. Говорител на южнокорейските военни каза, че новото изпитание вероятно е на двигател, който да може да се използва за ракети с голям обсег, предаде Ройтерс.

Цитиран е и експерт, който казва, че новият двигател може да е разработен в сътрудничество с Иран. През последните години ирански специалисти са заминали за КНДР, за да работят върху 80-тонен ракетен двигател, разработван от Северна Корея, твърди и министерството на финансите на САЩ.

Източник: БТА