Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница
Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница / БГНЕС, архив

Северна Корея изстреля днес балистична ракета от подводница, намираща се недалеч от източните й брегове в очевиден знак на протест срещу започналите преди два дни военни учения с участието на южнокорейски и американски войници, предадоха световните агенции.

Ракетата бе изстреляна рано тази сутрин от подводница, намираща се недалеч от източния крайбрежен град Синпо, и пропътува около 500 км, падайки в Японско море, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс.

Това е най-дългият пробег на ракета, изстреляна от севернокорейска подводница, отбеляза АП. Пхенян изстреля две ракети от подводници по-рано тази година, но те експлодираха във въздуха, изминавайки не повече от 30 км според източници от министерството на отбраната в Сеул.

Севернокорейската армия заплашва да действа срещу система за ПРО

Южнокорейската армия смята, че изстрелването на севернокорейската ракета е "въоръжен протест" срещу започналото преди два дни военно учение, в което участват 50 000 южнокорейски и 25 000 американски военни. Учението, наречено "Улчи фрийдъм", е ежегодно и е симулация на отблъскване на нападение от Северна Корея.

Сеул и Вашингтон
уверяват, че тези маневри са изцяло отбранителни, но Пхенян вижда в тях провокация, а севернокорейското външно министерство ги нарече непростим престъпен акт, който може да доведе полуострова на ръба на война.

Корейската народна армия заяви преди дни, че е готова да нанесе превантивен удар в отговор на учението, което всяка година повишава напрежението на Корейския полуостров.

"Осъждаме остро това действие, което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", каза говорителят на Държавния департамент Джъстин Хигинс. Говорителят на Стратегическото командване на САЩ Гари Рос каза, че въпросът ще бъде повдигнат пред Съвета за сигурност на ООН.

Пхенян: САЩ готвят превантивен ядрен удар срещу Северна Корея

Пхенян също се обърна към Съвета за сигурност с искане за извънредна среща във връзка със съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ, предаде ТАСС. В писмо от постоянния представител на Северна Корея в ООН Джан Сон-нам, разпространено в централата на ООН, се казва, че тези маневри са заплаха за международния мир и сигурност.

"Това е непростимо действие, което излага на голяма опасност сигурността на Япония и нарушава регионалния мир и стабилност", каза японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от Ройтерс.

Китайският министър на външните работи, който е на посещение в Япония, заяви, че се надява ситуацията в региона да не се влоши.

Източник: БТА