Айе Уин и семейството му от векове пазят традицията на изработването на Паттала, древен ксилофон, широко разпространен в Бирма, днешен Мианмар.

"Изградих живота си с мелодии. Мелодиите ме правят щастлив. Нещото, което желая най-силно е да продължавам да свиря музика", споделя Айе пред rfa, част от Voice of America (VOA).

Майсторът не крие, че изработването на Паттала е дълъг и труден процес, който изисква много умения и практика. "Аз уча моя син вече 10 години как да правят ксилофони. След като баща ми остаря, аз трябваше да поема семейния бизнес в моите ръце. Един ден синът ми ще отговаря за него. Но сега аз все още не съм сигурен когато продавам инструментите, които той е измайсторил", не крие Айе.

И споделя, че най-много харесва музиката, която свири с Паттала, която той е направил, разказват още от rfa, част от Voice of America (VOA).

"Не е лесно да се научиш как се прави ксилофон. Зная, че баща ми остарява и скоро аз ще трябва да предавам занаята на моите наследници. Затова приемам много сериозно отговорността си да стана майстор на Паттала", казва Йе Уин Тун, син на Айе Уин. "Този инструмент издава само седем тона. Истинското предизвикателство е да се научиш как да ги свириш в хармония, за да звучат като музика", разказва още младият мъж.

Паттала е ксилофон с форма на лодка. Инструментът се използва в сегашен Мианмар от векове, но и днес продължава да бъде неизменна част от традиционната бирманска музика.

 
rfa, Voice of America