Семейство Обама е настанено в апартамент с гледка към Кремъл
Семейство Обама е настанено в апартамент с гледка към Кремъл / снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел Обама ще прекарат три вечери в Москва в апартамент от 237 кв. м. със зашеметяваща гледка към Кремъл, Червения площад и катедралата "Св. Василий Блажени", предаде ДПА. Апартаментът в "Риц Карлтън" на московската улица "Тверская" обикновено струва 12 000 евро (16 780) долара на вечер. Има бронирани прозорци и врати и е обзаведен в руски имперски стил. Обикновено лидерът на САЩ е настаняван в хотел на някоя американска верига. В този случай управителят на хотела и главният готвач са германци, отбелязва БТА.

Най-скъпият хотел в един от най-скъпите градове в света отвори отново врати преди две години след ремонт, в който по думите на управителите за украсата на полилеите и колоните са използвани килограми златно фолио.
       
Предшествениците на Обама Джордж У. Буш и Бил Клинтън също са отсядали на улица "Тверская", въпреки че малко по-надолу по улицата - в хотел "Мариот", който е по-далеч от Кремъл и с по-лоша гледка.

Съпругите на президентите на Русия и на САЩ - Светлана Медведева и Мишел Обама разгледаха музеите на Московския кремъл, предаде ИТАР-ТАСС. Когато президентите на двете страни започнаха разговорите си, двете първи дами и двете дъщери на Обама пиха чай в зимната градина на Големия кремълски дворец, а след това посетиха Оръжейната палата, Елмазния фонд, Успенския събор. Показаха им колекция от старинни коронационни одежди от 16-18 век, църковни одежди, древни държавни регалии и предмети, използвани по време на тържествени церемонии. Американските гости обърнаха специално внимание на колекцията от каляски и карети, една от най-богатите в света, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Русия ще подари на гостуващия президент на САЩ писма от руския цар реформатор Александър Втори до американски президент Ейбрахам Линкълн, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Франс прес. Целта е да бъде даден по-ясен израз на надеждата за подобряване на двустранните отношения. "Съдържанието на писмата, адресирани от Александър Втори до президента Линкълн (датиращи от периода 1860-1864 г.), доказва, че отношенията между тях са били искрени и приятелски", подчерта пресслужбата на Кремъл, като обърна внимание, че те са били подписани с "Ваш предан приятел".
   
Писмата са написани на руски и на френски език и някои от тях са много лични. Така например Александър Втори разказва на Линкълн за ражданията на своя син и на племенник, както и за смъртта на майка си императрица Александра Фьодоровна.
   
Ейбрахам Линкълн (1809-1865 г.) е президент на Съединените щати по време на Гражданската война (1861-1865 г.) и отменя робството, припомня Франс прес. Руският цар Александър Втори (1818-1881 г.) въвежда либерални реформи, като освобождава крепостните селяни.
 
Дмитрий Медведев е определян от своите симпатизанти като привърженик на реформите в Русия, а "промяната" бе основен лозунг на Барак Обама по време на предизборната му кампания, отбелязва по този повод агенцията.
   
Новият президент на САЩ пристигна на тридневно посещение в Русия, за да даде нов старт на двустранните отношения, които се влошиха силно при неговия предшественик Джордж Буш.