Семействата от Бенгази се отказват от изпълнението на смъртните присъди
Семействата от Бенгази се отказват от изпълнението на смъртните присъди / Снимка: БГНЕС
Семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази са приели изплащането на кръвнина и се отказват от изпълнението на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар. Семействата вече са започнали да получават компенсациите в размер на 1 милиона долара за всяко заразено дете. 

В събота петте български медицински сестри и палестинският лекар подписаха документ за помилване до Висшия съдебен съвет на Либия. Текстът на молбата им за милост не се различава от стандартния текст, с който осъдените на смърт в Либия искат живота им да бъде пощаден и не съдържа елементи, които унижават достойнството на българките и палестинеца, научи Дарик.

Въпреки че молят 9-членния Висш съдебен съвет за милост, това не означава, че петте български медицински сестри и палестинският лекар признават вината си за заразяването на повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН през 1999 година.

Изготвянето на молбата за помилване бе едно от задължителните условия за успешното провеждане на заседанието на Висшия съдебен съвет на Либия в понеделник.