Сблъсъците в Тунис не стихват тази нощ въпреки полицейския час
Сблъсъците в Тунис не стихват тази нощ въпреки полицейския час / снимка: БГНЕС, архив

Ожесточени сблъсъци между протестиращи младежи и силите на реда избухнаха тази нощ в различни части на град Тунис въпреки въведения полицейски час, предаде АФП. 25-годишен мъж е застрелян в главата при сблъсъците с полицията тази нощ в предградието Етадамен на тунизийската столица, съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидци и роднина на жертвата.

Тази сутрин над две сгради се издига дим. Противопожарните служби се опитват да овладеят огъня в околните улици, осеяни с отломки. Изпотрошени са прозорците на общински сгради. Щети са нанесени на търговски обекти и нощна аптека, допълва АФП. Тълпите в най-малко два квартала на столицата замеряли с камъни полицията, която отвърнала със сълзотворен газ и стрелба във въздуха, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това армията се изтегли днес от улиците на туниската столица. В центъра се разположиха специални полицейски сили, предаде АФП. Бронирани коли и сили на полицията за борба с безредици заеха мястото на армията по централния булевард „Хабиб Бургиба” и площад „Барселона” близо до железопътната гара. Военни коли с въоръжени войници има само на площад „Ибн Халдун”, срещу френското посолство в туниската столица.

Хиляди хора, скандиращи антиправителствени лозунги, се включиха в протестно шествие по улиците на град Сиди Бузид, откъдето започнаха протестите преди близо месец. Очевидци съобщили по телефона за Ройтерс, че в похода участват между седем и десет хиляди души. Вече на става дума единствено за безработицата, а за свободата на изразяване, правото на събрания и свободите въобще, посочил неназован източник на въпрос на агенцията какви лозунги издигат демонстрантите, изтъква БТА. Участниците в протестите казват, че бунтът им е срещу безработицата, корупцията и правителствените репресии. Според властите протестиращите са подведени от група екстремисти, които искат да саботират управлението в Тунис.

В коментар на събитията водачът на социалистите в долната камара на френския парламент Жан-Марк Еро заяви, че оттеглнето на тунизийския президент Зин ал Абидин бен Али е неизбежно. Той разкритикува мълчанието на Франция пред кървавите репресии на властите над бунтовете, предаде АФП. Еро нарече позорно изказването на френския външен министър Мишел Алио-Мари, която предупреди, че трябва да се внимава с анатемосването и допусна възможно сътрудничество между Франция и Тунис в областта на сигурността.

По последни данни на управляващите цивилните жертви на бунтовете са 23. Очевидци обаче заявили пред Ройтерс, че са убити още пет души, а правозащитни организации твърдят, че броят на загиналите е още по-голям. Базирана в Париж организация посочи по-рано през седмицата,че жертвите са най-малко 35.