/ ThinkStock/Getty Images
Властите на Саудитска Арабия освободиха принцеса Басма бинт Сауд ал Сауд, дъщеря на крал Сауд (1953-1964), и дъщеря й Сухуд ал Шариф, след като прекараха близо три години в затвора без обвинение.

Саудитската неправителствена организация ALQST, базирана в Лондон, съобщи в социалните си мрежи за освобождаването на двете жени, задържани от март 2019 г., без да посочва датата на освобождаването им, информира „Дойче Веле“.

ALQST припомни, че по време на задържането не са повдигнати обвинения срещу Басма и тя е била лишена от необходимата й медицинска помощ поради критично здравословно състояние, което тя не е уточнила.

„Властите умишлено пренебрегнаха живота им“, този на майката и този на дъщерята, обвини организацията, която също припомни, че след ареста Басма бинт Сауд е в неизвестност за един месец, в който не й е позволено да говори със семейството си. Басма има повече от сто братя и сестри

Принцеса Басма, родена през 1964 г., беше най-малката от повече от сто деца, които имаше крал Сауд, който беше свален от трона същата година, пет години преди смъртта си в изгнание в Гърция.

Бизнес дама, тя участва преди ареста си в различни социални институции и правозащитни организации и говори открито в социалните мрежи в полза на равенството на жените в ултраконсервативното саудитско кралство.

Басма бинт Сауд беше арестувана на 1 март 2019 г., когато беше отведена от дома си в Джеда, в Западна Саудитска Арабия, на основание, че престолонаследникът Мохамед бин Салман иска да се срещне с нея.

Вместо това тя беше отведена директно в затвора в Рияд заедно с дъщеря й Сухуд, каза ALQST. Подобно на нея, няколко членове на кралското семейство са били жертви на систематични арести и насилствени изчезвания в Саудитска Арабия, заедно с активисти, журналисти, адвокати, блогъри, учени, писатели и обикновени граждани за това, че са упражнили мирно правото си на свобода на изразяване, според множество правозащитни организации.
БГНЕС