САЩ са похарчили $52 млрд. за ядрени програми през 2008 г.
САЩ са похарчили $52 млрд. за ядрени програми през 2008 г. / Sofia Photo Agency

Вашингтон е похарчил през 2008 година повече от 52 млрд. долара за своя ядрен арсенал и по различните свързани с него програми, съобщава АФП. Едва 10% от тази сума обаче са били посветени на мерки за предотвратяване на ядрена атака или на борба срещу разпространението на ядрените оръжия, става ясно от изследване. Около 56% от общия бюджет /29.1 млрд. долара/ са посветени на управление, поддръжка и подобрение на ядрения арсенал, сочи проучването, което се базира на данни от обществено достъпни документи от неправителствената организация Carnegie Endowment for International Peace.

"Тези разходи ще се увеличат съществено, ако бъде одобрено предложението на министерството на енергетиката за подновяване на производството на ядрени оръжия", се отбелязва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Около 17.5% /9.2 млрд. долара/ са посветени на американски програми за противоракетна отбрана. Близо 16% /8.3 млрд. долара/ са използвани за покриване на разходи за опазване на околната среда и здравеопазване, свързани с ядрената програма.

В същото време "усилията за спиране на разпространението на ядрени оръжия и технологии, възпрепятстване на движението на неконтролирани оръжия и използването на атомни оръжия представляват ограничен бюджетен приоритет" /едва 9.9% или 5.2 млрд. долара/, се подчертава в изследването.

Едва 1.3% от бюджета за ядрена сигурност /общо 700 млн. долара/ са послужили за подготвителни мерки за реакция при евентуална ядрена атака. Според авторите на доклада тази сума е твърде недостатъчна предвид "изразената през последните години загриженост от страна на представители на правителството на САЩ за засилващата се възможност за терористичен атентат с ядрено оръжие на американска земя".