/ istock
Разходите на САЩ за военна помощ за Израел са достигнали рекордните 17,9 милиарда долара, откакто преди една година "Хамас" атакува Израел, според доклад на Университета "Браун". В този период войната в Газа ескалира в конфликт в региона на Близкия изток.

Още 4,86 млрд. долара са били насочени към засилване на американските военни операции в региона. Тези операции включват и действията на американските военноморски сили, които имат за цел да ограничат ударите на йеменските хуси по търговски кораби, се посочва в изследването. 

Докладът е изготвен преди Израел да открие втори фронт в края на септември, атакувайки подкрепяните от Иран бойци на "Хизбула" в Ливан. Уточнява се, че това са едни от първите изчисления на прогнозните разходи на САЩ за подкрепа на Израел в конфликтите в Газа и Ливан, както и за ограничаване на подкрепяните от Иран въоръжени групировки в региона.

Американската военна помощ за Израел включва военно финансиране, оръжейни сделки, консумативи за най-малко 4,4 млрд. долара от американските военновременни запаси, както и доставки на употребявано оборудване.

Авторите на доклада казват, че посоченото число от 17,9 млрд. долара е само част от цялата сума за Израел, защото за разлика от военната помощ за Украйна, тази за Израел не е публично документирана.

Освен това американската администрация е засилила и военното си присъствие в региона. Към 7 октомври 2023 г., когато "Хамас" нападна Израел, САЩ са имали 34 000 войници в Близкия изток. През август тази година броят им е увеличен на 50 000 войници. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Атанаси Петров/БТА