/ / Thinkstock/Getty Images
„Концепцията за противодействие срещу злонамереното влияние на Кремъл” бе представена в Париж от Марк Грийн, директор на Агенцията на САЩ за международното развитие (USAID).

Арестуваната в САЩ рускиня Мария Бутина - приказка за секс, измами и шпионаж

"Концепцията...отговаря на предизвикателствата, свързани с негативното влияние на Кремъл чрез създаване на икономическа и демократична устойчивост на страните (за които е предназначена)… САЩ отдавна смятат, че силна, процъфтяваща и свободна Европа е жизненоважна за американските стратегически интереси. Руските власти и контролираните от тях сили се стремят да отслабят влиянието на САЩ в света и да ни отделят от нашите съюзници и партньори”, се казва в съобщение на агенцията, качено на нейния сайт.

Русия предлага размяна на затворници със САЩ

За целта агенцията си поставя четири задачи: съкращаване на енергийната и икономическа уязвимост, противодействие срещу усилията за подкопаване на демократичните институции и съпротива срещу манипулирането на информацията.

В концепцията се казва, че с подкрепата на USAID Молдова и Украйна „значително са пренасочили своята търговия от Русия към Европа, което ги прави по-малко уязвими от руския натиск”.
БГНЕС