/ iStock/Getty Images
Русия призова САЩ  да освободят руския пилот Константин Ярошенко и предложи размяна на затворници с Вашингтон, като изяви готовност да освободи в замяна всеки американски гражданин, задържан в Русия, предаде агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Ярошенко е пилот, който излежава 20-годишна присъда в САЩ за заговор за внасяне на кокаин в страната. Той бе арестуван от американски спецчасти в Либерия през 2010 г.

"Освободете Ярошенко, разменете го за американец или американци, които излежават присъди тук", каза руският заместник-външен министър Сергей Рябков. Той не спомена някой конкретен американски гражданин, който е под арест в Русия. Изказването на Рябков породи спекулации, че Москва търси да размени Пол Уилан - бивш американски морски пехотинец, задържан в Русия по обвинения в шпионаж, които той отрича и сравнява задържането си с политическо отвличане.

Изследване: Русия държи 236 политически затворници

Уилан има американско, британско, канадско и ирландско гражданство. Той бе задържан в хотела си в Москва на 28 декември. При появата си в съда миналия месец той призова президента на САЩ Доналд Тръмп да се намеси в негова защита, като заяви, че "ние не можем да наричаме Америка велика, ако не защитаваме агресивно" американските граждани, където и да се намират те.

Арестуваната в САЩ рускиня Мария Бутина - приказка за секс, измами и шпионаж

Като една от първите възможни стъпки към подобряване на двустранните отношения, Рябков призова също САЩ да върнат конфискуваните руски дипломатически имоти на американска територия.
 
БТА