САЩ откриват четири нови дипломатически представителства в Ирак
САЩ откриват четири нови дипломатически представителства в Ирак / снимка: Reuters

САЩ, които постепенно приключват военното си присъствие в Ирак и насърчават дипломатическата активност, планират да открият дипломатически представителства в четири важни градове на страната, съобщи Ройтерс. Консулства ще бъдат открити в Басра, близо до ключовото петролно пристанище Ум Каср и в Арбил, столицата на иракски Кюрдистан, заяви на брифинг във Вашингтон заместник помощник-държавният секретар Майкъл Корбин.

„Тези консулства позволяват създаването на важна дипломатическа платформа за всички програми, които изпълняваме сега и искаме да реализираме в бъдеще", уточни Корбин. В други два града се планира установяване на временни офиси на посолството, които ще функционират от три до пет години. Едното ще бъде в богатия на петрол град Киркук, чийто контрол си оспорват араби сунити и кюрди, а другото в Мосул, който е арена на нестихващо насилие от страна на бунтовници, допълва БТА.

Заместник помощникът на министъра на отбраната Колин Кал отбеляза на същия брифинг, че през първите пет месеца на годината в Ирак се наблюдава спад на насилието, а общият брой на жертвите, включително мирни жители, иракски и американски военни, е на най-ниското си равнище от началото на военните операции.