САЩ: Оставката на южнокорейското правителство е вътрешна работа
САЩ: Оставката на южнокорейското правителство е вътрешна работа / снимкa: БГНЕС

Белият дом определи като вътрешна работа представената от южнокорейското правителство оставка заради кризата, предизвикана от решението за подновяване на вноса на американско говеждо месо, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Американското правителство тясно си взаимодейства с южнокорейското и е готово да подкрепи американския износ на говеждо, ако се постигне взаимно приемливо решение с южнокорейските вносители относно търговията с говеждо месо, заяви Гордън Джондроу, говорител на Белия дом, който е в Словения за срещата на върха ЕС-САЩ.

Десетки хиляди южнокорейци демонстрираха през последните седмици срещу подновяването на вноса на американско говеждо, което е под ембарго в страната от 2003 г. Те протестират срещу незачитането от страна на правителството на изразените опасения относно рисковете от разпространение на болестта „луда крава” чрез внесено от САЩ месо.

Южнокорейското правителство предложи оставката си на президента И Мюн-Бак заради кризата, предизвикана от решението за подновяване на вноса на американско говеждо месо.

През април правителството реши да вдигне почти всички карантинни ограничения над вноса на американско говеждо месо, наложени заради опасения, че може да е заразено с болестта "луда крава".